INNAs Röda - Choklad & Rosépeppar

INNAs Röda - Choklad & Rosépeppar

Rött Rooibos-te med rosépeppar, grön kardemumma, äppelbitar, chili och solros

Smaksättning:
Choklad och vanilj

Bryggning:
Temperatur: 95–100 grader
Mängd: 1 tsk/1,5 dl
Tid: 3–6 min

Rött te (Rooibos)
Det som vi kallar för rött te eller Rooibos-te är egentligen inget te alls. Detta "te" har inget med tebusken att göra. Rooibos (Aspalathus linearis) är en buske inom släktet för ärtväxter. Den växer inom ett begränsat område kring bergskedjan Cederberg i Västra Kapprovinsen, Sydafrika. Bladen på denna buske används på samma sätt som de på tebusken. De plockas, strimlas och jäser varpå de får sin röda färg. Sedan torkas bladen och är redo att användas på liknande sätt som te. Det finns även en variant av grön rooibos det vill säga precis som med det gröna teet tillåter man det inte att oxidera. Båda varianterna är helt fria från koffein.

Bladen innehåller mineraler och antioxidanter med antiinflammatoriska egenskaper. Det stimulerar immunförsvaret och blodcirkulationen. Samt bidrar till att kroppen frigör leptin, vilket är en hormon som signalerar mättnadskänsla. Den är snäll mot magen och stimulerar även ämnesomsättningen. Som om inte det vore nog med goda egenskaper så är den berikad med c-vitamin och mineralerna zink, koppar och kalcium. Vilket stimulerar hårväxt och bidrar till ett starkare skelett och tänder. Den sägs även motverka uppkomsten av allergier, lindra kolik, astma, hösnuva, eksem och sömnlöshet.

75,00 kr