INNAs
Röda - Choklad & Rosépeppar
Rött Rooibos-te
med rosépeppar, grön kardemumma, äppelbitar, chili och solros
Innehåller: 100g
Smaksättning:
Choklad och vanilj
Bryggning:
Temperatur: 95–100 grader
Mängd: 1 tsk/1,5 dl
Tid: 3–6 min
Rött te (Rooibos)
Det som vi kallar för rött te eller Rooibos-te är egentligen inget te alls.
Detta "te" har inget med tebusken att göra. Rooibos (Aspalathus linearis) är en buske inom släktet för
ärtväxter. Den växer inom ett begränsat område kring bergskedjan Cederberg i
Västra Kapprovinsen, Sydafrika. Bladen på denna buske används på samma sätt som
de på tebusken. De plockas, strimlas och jäser varpå de får sin röda färg.
Sedan torkas bladen och är redo att användas på liknande sätt som te. Det finns
även en variant av grön rooibos det vill säga precis som med det gröna teet
tillåter man det inte att oxidera. Båda varianterna är helt fria från
koffein.
Bladen innehåller mineraler och antioxidanter med
antiinflammatoriska egenskaper. Det stimulerar immunförsvaret och
blodcirkulationen. Samt bidrar till att kroppen frigör leptin, vilket är en
hormon som signalerar mättnadskänsla. Den är snäll mot magen och stimulerar
även ämnesomsättningen. Som om inte det vore nog med goda egenskaper så är den
berikad med c-vitamin och mineralerna zink, koppar och kalcium. Vilket
stimulerar hårväxt och bidrar till ett starkare skelett och tänder. Den sägs
även motverka uppkomsten av allergier, lindra kolik, astma, hösnuva, eksem
och sömnlöshet.