Tio i topp med honung! 

18.09.2023

Höstmarknaderna börjar strömma till och efter dessa kommer julmarknaderna. Ett ypperligt tillfälle att fylla på honungsförrådet, samtidigt som du gynnar de svenska biodlarna. 

Äkta eller oäkta honung...

Äkta honung kan kristallisera sig men den ska INTE skumma, klumpa eller skikta sig. Står det honung på etiketten så får den bara innehålla just honung.

Det vanligaste sättet att fuska är att tillsätta socker, citronsyra eller vatten. Två av sju märken i Sverige som Testfakta undersökte 2014 visade sig vara fuskhonung. Läs testet här...


Hållbarhet

Honung blir i princip inte gammal och mögel kan i regel inte växa i honung. Den kan dock mörkna och tappa smak.

Den kan få små ljusa kristaller på burkens insida. Dessa kristaller kallas för rimfrost och ska inte förväxlas med mögel. Rimfrost är helt ofarligt! 

Honung kan även jäsa vid för varm förvaring. Då smakar och luktar den lite jäst men kan fortfarande användas till bakning och matlagning utan problem.  

Förvara din honung mörkt och svalt (i skafferiet) men inte i kylskåpet. 
(Honung är hygroskopisk den tar till sig av fukt och lukter.) 

5 snabba om honung i maten

  • Ett traditionellt sötningsmedel som balanserar och lyfter fram övriga smaker i maten. Hemligheten i farmors brunsås var en nypa socker. Denna nypan kan du med fördel ersätta men den skvätt honung.  Med dess klibbigare konsistens fungerar den även som ett naturligt förtjockningsmedel. 
  • Honung sätter en fin smak  på såväl marinad som på dressing. Både när det gäller frukt och grönt som fisk och kötträtter. 
  • Honung passar utmärkt till grillningen och kan med fördel användas till glasering 
  • Opastöriserad honung kan användas som jäsmedel vid bakning. 
    Sugen på att testa? Lär mer här...

Manuka honung

Honungen innehåller höga halter av methylglyoxal (MGO) som är en kemisk förening med antibakteriella, antivirala och antiinflammatoriska egenskaper. Methylglyoxal begränsar bakterier från att få fäste på celler, desto högre halt av MGO ju högre antibakteriell effekt har honungen.  Precis som vanlig honung innehåller den också aminosyror, B-vitamin, magnesium och järn.  

Honungen framställs av nektarn från manukaträdet som främst växer på Nya Zeeland. Där man traditionellt använder honungen inom hälsa och välmående sedan urminnes tid. Nu används den över hela världen och går främst att finna på apotek och hälsobutiker. För att veta att den är en äkta vara ska du hålla utkik efter UMF-graderingen på förpackningen. Endast Manuka honung skördad i Nya Zeeland uppfyller kraven för dessa standarder.

5 snabba - Manuka honung och dess medicinska egenskaper

  • Gynnar matsmältningen och sägs vara svagt laxerande
  • Minskat sockerintag då den har lågt GI är sötare än socker 
  • Slemlösande och hostdämpande
  • Motverkar tillväxten av bakterier och biter också på en del svampar. 
  • Lindrar inflammationer och har en sårläkande verkan

Rekommenderat dagligt intag 1-2 tsk (ska inte värmas över 40 grader)
Kan ätas direkt som den är eller användas i matlagning, direkt på hud, sår eller slemhinnor. 



Honung - hemma hos INNA 

INNAs Ajaj-salva med johannesört och Manuka honung

Mjukgörande och sammandragande salva för mindre sår, sveda, rodnader och hudirritationer. 100% vegetabilisk och vattenfri salva, handgjord från naturens skafferi. Beställ hos www.hemmahosinna.se

Höstmys!
Varm äppelmust med mynta och honung

  • 1 l äppelmust
  • Mynta
  • Honung

Honung och mynta marinad

  • 3 apelsiner (1/2 pressad)
  • En hand full hackad mynta
  • 1 msk flytande honung
  • 1/2 tsk kardemumma
På återseende nästa måndag hemma hos INNA