INNAs vän Johannes
Alldeles utanför vardagsrummet lyser han gul som solen. Se Johannesen blommar äntligen!
Johannesörten är flerårig och blommar oftast runt Johannes Döparens dag 24/6. Örten är en av de mest studerande under de senaste 20 åren. Framförallt för sin antidepressiva verkan och sina oros dämpande effekter. INNA brukar den främst för utvärtes bruk och dess antiinflammatoriska och antioxidant egenskaper. Där nyare studier påvisar stimulans av immunceller, bildning av vävnader och sårläkning. Testa gärna INNAs handrörda Ajaj-salva med Johannesört och salvia.
Äkta eller inte?
Den äkta Johannesörten är lätt att förväxla med den oäkta. Gnuggar du bladen mellan fingrarna ska du få fram en blåröd färg. Bladen ser ut att vara perforerade med små hål, vilket du ser om du håller upp bladet mot ljuset. Stjälken ska vara nästan rund, med två motsatta räfflor och i genomskärning ser den nästan ut som ett öga. Örten innehåller över 150 olika ämnen, de mest intressanta substanserna i äkta johannesört är hyperforin och hypericin, (därav namnet hypericum perforatum).
Gör din egen Johannesörtolja
Skörda de gula blommorna när det inte är blött ute (blöta blommor möglar). Tänk också på att skörda i rätt natur där det finns mindre föroreningar så som tex. avgaser.
Lägg blommorna i en ren burk som du fyller helt. Därefter häller du på en vegetabilisk olja upp till kanten. INNA använder gärna en kallpressad rapsolja. Den absorberas snabbt av huden och är b.la. rik på E-vitamin och fytosteroler som är ett naturligt kortison.
Låt burken stå i ett ljust fönster ca. 4 veckor. Vänd på burken någon gång och se till så att alla blommor är under olja. Sila, häll på flaska och använd direkt som den är eller i tillverkning av annan hudvård.
Besök www.hemmahosinna.se för att ta del av färdiga naturvårdsprodukter. Handrörda från naturens skafferi.