INNAs ört- och teblandningar har anlänt till Ateljé Butiken i Viken!

10.10.2024

Sju sorters teer står nu packade efter konstens alla regler. Redo att för kommande höst & julturné

Självklart kunde familjen inte hålla sig från att testa alla sorter. Vilket betyder att vi under en hel vecka, har haft teprovning med en ny sort varje kväll. Mycket passande så här i höstrusket. Nedan har vi listat de tre vinnande favoriterna. 

  • Läs gärna INNAs blogginlägg "Kärt te har många färger" där du får ta del av olika sätt att framställa te, tillredning, temperaturer med mera. 
  • Från mitten av november planeras Ateljé Butiken i Viken kunna öppnas för besök.
    Sömnadshjälp, tovningsaktiviteter, te-provningar och försäljning av INNAs hantverk och naturvårdsprodukter med mera. Till dess måste all lämning/hämtning avtalas.

Tre vinnande favoriter

På första plats
INNAs Julte (Rött te)

Med sina kryddiga smaker av röd rooibos, kanel- och ingefärsbitar, kardemumma- och apelsinskal. Helt tein/kofeinfri.

Beställ INNAs Julte från Ateljé Butiken

Det som vi kallar för rött te eller Rooibos te är egentligen inget te alls. Detta "te" har inget med tebusken att göra. Rooibos (Aspalathus linearis) är en buske inom släktet för ärtväxter. Den växer inom ett begränsat område kring bergskedjan Cederberg i Västra Kapprovinsen, Sydafrika. Bladen på denna buske används på samma sätt som de på tebusken. De plockas, strimlas och jäser varpå de får sin röda färg. Sedan torkas bladen och är redo att användas på liknande sätt som te. 

På andra plats
INNAs Glada Magen (ört-te)

Ett rent ört-te med pepparmynta, ingefära och lakritsarom. En smakrik brygd med ljuvlig doft.

  Beställ INNAs Glada Magen från Ateljé Butiken...

Pepparmyntan är känd för sin förmåga att lindra uppblåsthet på grund av sin höga koncentration av flavonoider. Dessa bistår till att lugna bakterierna i matsmältningskanalen samt minskar saltsyreproduktionen i magsäcken. Vilket innebär mindre sura uppstötningar och friskare andedräkt. Även ingefäran sägs stimulera tarmar och matsmältningssystemet. Förr intogs ingefära för att lindra symptom vid illamående samt för att främja matsmältningen. 

På tredje plats
INNAs Kvälsmys (Rött te)

Rooiboste med kamomill, lavendel och naturligt vaniljarom. En varm kopp fylld med kvällsro. Helt tein/koffeinfritt.


Beställ INNAs Kvälste från Ateljé Butiken

Lavendel har använts för att ge avslappning och minska oro sedan hedenhös. Blomman innehåller en substans kallad linalool, vilket har påvisat en sövande effekt på vårt nervsystem. Senare studier har visat att det främst är via vårt doftsinne som vi tillgodogör oss lavendelns goda egenskaper. Varpå en kopp ångande te kan göra gott! 

Kamomill är en av de äldsta medicinska örterna vi känner till och har ofta använts som ett milt lugnande medel för att lugna nerver och minska ångest.

INNAs Röda Julte - Kanel & Ingefära

INNAs Röda Julte - Kanel & Ingefära Ett juligt te med kryddiga smaker av rooibos, kanel- och ingefärsbitar, kardemummaskal, apelsinskal och arom Innehåller: 100g  Smaksättning: Krydd, ingefära och kanel Bryggning: Temperatur: 95–100 grader Mängd: 1 tsk/1,5 dl Tid: 3–6 min Rött te (Rooibos)  Det som vi kallar för rött te eller Rooibos-te är egentligen inget te alls. Detta "te" har inget med tebusken att göra. Rooibos (Aspalathus linearis) är en buske inom släktet för ärtväxter. Den växer inom ett begränsat område kring bergskedjan Cederberg i Västra Kapprovinsen, Sydafrika. Bladen på denna buske används på samma sätt som de på tebusken. De plockas, strimlas och jäser varpå de får sin röda färg. Sedan torkas bladen och är redo att användas på liknande sätt som te. Det finns även en variant av grön rooibos det vill säga precis som med det gröna teet tillåter man det inte att oxidera. Båda varianterna är helt fria från koffein. Bladen innehåller mineraler och antioxidanter med antiinflammatoriska egenskaper. Det stimulerar immunförsvaret och blodcirkulationen. Samt bidrar till att kroppen frigör leptin, vilket är en hormon som signalerar mättnadskänsla. Den är snäll mot magen och stimulerar även ämnesomsättningen. Som om inte det vore nog med goda egenskaper så är den berikad med c-vitamin och mineralerna zink, koppar och kalcium. Vilket stimulerar hårväxt och bidrar till ett starkare skelett och tänder. Den sägs även motverka uppkomsten av allergier, lindra kolik, astma, hösnuva, eksem och sömnlöshet.

85,00 kr

INNAs Kvällsmys – Kamomill & Lavendel

INNAs Kvällsmys – Kamomill & Lavendel Rött Rooibos-te med kammomill, lavendel och arom Innehåller: 100g  Smaksättning: Vanilj Bryggning: Temperatur: 95–100 grader Mängd: 1 tsk/1,5 dl Tid: 3–6 min Rött te (Rooibos) Det som vi kallar för rött te eller Rooibos-te är egentligen inget te alls. Detta "te" har inget med tebusken att göra. Rooibos (Aspalathus linearis) är en buske inom släktet för ärtväxter. Den växer inom ett begränsat område kring bergskedjan Cederberg i Västra Kapprovinsen, Sydafrika. Bladen på denna buske används på samma sätt som de på tebusken. De plockas, strimlas och jäser varpå de får sin röda färg. Sedan torkas bladen och är redo att användas på liknande sätt som te. Det finns även en variant av grön rooibos det vill säga precis som med det gröna teet tillåter man det inte att oxidera. Båda varianterna är helt fria från koffein. Bladen innehåller mineraler och antioxidanter med antiinflammatoriska egenskaper. Det stimulerar immunförsvaret och blodcirkulationen. Samt bidrar till att kroppen frigör leptin, vilket är en hormon som signalerar mättnadskänsla. Den är snäll mot magen och stimulerar även ämnesomsättningen. Som om inte det vore nog med goda egenskaper så är den berikad med c-vitamin och mineralerna zink, koppar och kalcium. Vilket stimulerar hårväxt och bidrar till ett starkare skelett och tänder. Den sägs även motverka uppkomsten av allergier, lindra kolik, astma, hösnuva, eksem och sömnlöshet.

85,00 kr

INNAs Kryddiga Glöggmix

Glöggmix med kryddiga och klassiska julsmaker för att göra egen glögg. Ingredienser: nejlikor, ingefära, kardemumma, kanel och apelsin. Blanda 25g med 1 liter vin eller saft, 3-4 sockerbitar och värm upp.  Låt sjuda i 10 minuter och sila.

45,00 kr

INNAs Immunboost – Nässla & Nypon

INNAs Immunboost – Nässla & Nypon Grönt te av Gunpowder nässla, nyponskal och arom Innehåller: 100g  Smaksättning: Äpple Bryggning: Kanna/Kopp/Glas Temperatur: 75–85 grader Mängd: 1 tsk/2dl Tid: 1–3 min Grönt te ett äkta te (inte oxiderat) Tebuskens blad skördas varsamt och läggs för att lufttorkas (vissna). Därefter valsas (rullas) bladen för att frisätta dess växtsaft och enzymer. Följt av en upphettning antingen genom rostning (vanligt i Kina) alternativt ångning (vanligt i Japan). Syftet med detta är att avbryta oxideringen som annars gör bladen mörka då de reagerar med syre. Det gröna teet är som populärast i Asien och främst i Kina där man tidigt upptäckte dess hälsosamma effekter. Så som att det är berikat med aminosyran teanin. Fluor som stärker tandhälsan. Polyfenoler antioxidanter som inte bara ger frukt, bär och grönsaker dess gröna färg. Det neutraliserar också skadliga fria radikaler i kroppen samt besitter antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Det finns studier som visar på att grönt te kan förebygga tarmfloran och öka ämnesomsättningen. Motverka oxidativ stress, lindra ångest och förbättra fokus, minska risken för vissa cancertyper, Alzheimers och en form av demens.

85,00 kr

INNAs Svarta - Rabarber & Hibiskus

I INNAs Svarta - Rabarber & Hibiskus Svart Kina-te med rosenblad, ringblommor, morotsbitar, arom Innehåller: 100g  Smaksättning: Rabarber, exotiska frukter och hibiskus Bryggning: Temperatur: 100 grader Mängd: 1 tsk till 2 dl vatten Tid: 3 min Svart te (oxiderat) Det svarta teet har samma startprocess i tillverkningen som det andra ovan nämnda teerna. Det som skiljer är att efter valsningen (rullning) läggs tebladen för jäsning mörkt och svalt, så att cellvätskan kan oxidera med syret i luften. Härefter är tebladen bruna och nästa steg är bränning. Det vill säga bladen hettas upp till ca 150 grader för att oxideringen skall avstanna. Även svart te innehåller antioxidanter men betydligt mindre än i grönt, gult och vitt te. Dessutom har det svarta teet ett betydligt högre innehåll av koffein. 

85,00 kr

INNAs Röda - Choklad & Rosépeppar

INNAs Röda - Choklad & Rosépeppar Rött Rooibos-te med rosépeppar, grön kardemumma, äppelbitar, chili och solros Innehåller: 100g  Smaksättning: Choklad och vanilj Bryggning: Temperatur: 95–100 grader Mängd: 1 tsk/1,5 dl Tid: 3–6 min Rött te (Rooibos) Det som vi kallar för rött te eller Rooibos-te är egentligen inget te alls. Detta "te" har inget med tebusken att göra. Rooibos (Aspalathus linearis) är en buske inom släktet för ärtväxter. Den växer inom ett begränsat område kring bergskedjan Cederberg i Västra Kapprovinsen, Sydafrika. Bladen på denna buske används på samma sätt som de på tebusken. De plockas, strimlas och jäser varpå de får sin röda färg. Sedan torkas bladen och är redo att användas på liknande sätt som te. Det finns även en variant av grön rooibos det vill säga precis som med det gröna teet tillåter man det inte att oxidera. Båda varianterna är helt fria från koffein. Bladen innehåller mineraler och antioxidanter med antiinflammatoriska egenskaper. Det stimulerar immunförsvaret och blodcirkulationen. Samt bidrar till att kroppen frigör leptin, vilket är en hormon som signalerar mättnadskänsla. Den är snäll mot magen och stimulerar även ämnesomsättningen. Som om inte det vore nog med goda egenskaper så är den berikad med c-vitamin och mineralerna zink, koppar och kalcium. Vilket stimulerar hårväxt och bidrar till ett starkare skelett och tänder. Den sägs även motverka uppkomsten av allergier, lindra kolik, astma, hösnuva, eksem och sömnlöshet.

85,00 kr

INNAs Gröna - Fläder & Äpple

INNAs Gröna - Fläder & Äpple Grönt te av Gunpowder och Sencha, fläderblommor, äppelbitar och arom Innehåller: 100g Smaksättning: Fläder, äpple och naturlig citrus Bryggning: Kanna/Kopp/Glas Temperatur: 75–85 grader Mängd: 1 tsk/2dl Tid: 1–3 min Grönt te ett äkta te (inte oxiderat) Tebuskens blad skördas varsamt och läggs för att lufttorkas (vissna). Därefter valsas (rullas) bladen för att frisätta dess växtsaft och enzymer. Följt av en upphettning antingen genom rostning (vanligt i Kina) alternativt ångning (vanligt i Japan). Syftet med detta är att avbryta oxideringen som annars gör bladen mörka då de reagerar med syre. Det gröna teet är som populärast i Asien och främst i Kina där man tidigt upptäckte dess hälsosamma effekter. Så som att det är berikat med aminosyran teanin. Fluor som stärker tandhälsan. Polyfenoler antioxidanter som inte bara ger frukt, bär och grönsaker dess gröna färg. Det neutraliserar också skadliga fria radikaler i kroppen samt besitter antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Det finns studier som visar på att grönt te kan förebygga tarmfloran och öka ämnesomsättningen. Motverka oxidativ stress, lindra ångest och förbättra fokus, minska risken för vissa cancertyper, Alzheimers och en form av demens.

85,00 kr