Kan en portion potatis bidra till ett dagligt intag av C-vitamin?

23.10.2023

Nu har vi stängt potatislandet hemma hos INNA. Det vart en god skörd av potatis i alla dess olika sorter och färger. Nästa år får det utökas med några rader till. Så vad kan vi om potatis?

Traditionellt sett är den ett av våra viktigaste livsmedel. Relativt billigt, lätt att odla och mättande. Dock inte speciellt nyttig eller...? 

En portion kokt potatis innehåller mer än 20% rekommenderat dagligt intag av C-vitamin

Potatisen innehåller flera nyttiga vitaminer och fibrer. Dessutom är den 99,9% fettfri. En analys från Livsmedelsverket har visat att potatis är rik på bland annat kalium, C-vitamin och B6 vitamin. Analysen visade också att en portion kokt potatis (175 g) innehöll, mer än 20% av det dagliga rekommenderade intaget av vitamin C, B3 och B6 och kalium. Den har även visat sig innehålla serotonin som enligt forskning hjälper till att stimulera hjärnan för att reducera stress.

I många länder är potatisen klassad som en grönsak på kostcirkeln. Men i Sverige placerar vi den under kolhydrater tillsamman med pasta och ris. Potatisen är relativt energifattig och ger mindre kolhydrater om man jämför med pastan. Den är dock mer rik på mineraler, vitaminer och fibrer. Samtidigt som den har en högre mättnadsindex. Dessutom är den glutenfri.


Bild från: https://www.livsmedelsverket.se/ 

Kyld potatis är en god källa till resistent stärkelse

Kolhydraterna i potatisen är till större del stärkelse och kostfibrer. En del av stärkelsen i potatisen ombildas till resistent stärkelse då fått svalna. Därför är det en god idé att låta potatisen svalna innan servering. Det vill säga ät inte potatisen direkt! Låt den svalna så blir den nyttigare. Det går alldeles utmärkt att värm potatisen igen då den behåller sin nya struktur.

Resistent stärkelse bidrar till en stabilare mättnadskänsla, hälsosammare tarmflora och lägre blodsocker. Forskning visar att ett dagligt intag av 30 g resistent stärkelse, kan ha positiv effekt på många kroniska sjukdomar och en god tarmhälsa.  

Källa: https://www.forskning.se/2018/01/25/potatis-for-alla-som-gillar-langsamma-kolhydrater/

Koka vatten först - lägg i potatisen sist

Jag känner inte många som låter vattnet koka innan de lägger i potatisen. Men det är precis så rekommendationen är för att bland annat minimera förlusten av C-vitamin vid tillagning. Potatisen ska snabbast möjligt komma upp över 55–65°C och kokningstiden ska vara så kort som möjligt. Man ska heller inte dela potatisen och tänka på att inte ha förmycket vatten i kastrullen. Då mycket vatten hjälper till att vitaminer och mineraler urlakas i kokvattnet. 

Att skala eller att inte skala...

Potatisens skal är berikad med flera nyttiga antioxidanter, fibrer, kalcium, järn, zink, fosfor och B-vitamin. Tänker du ändå skala din potatis. Då skulle du kunna passa på att göra chips på skalet.

  • Värm ugnen till 150 °C
  • Massera in skalet med olja och salt
  • Strö ut på en klädd plåt
  • In i ugnen ca.20 minuter

Ät inte grön potatis eller potatis som har börjat få groddar

När potatisen exponeras för ljus bildas klorofyll och potatisen blir grön. Samtidigt som detta sker kan även vissa gifter bildas i potatisen. Varpå man bör ta den gröna färgen som en varning. Likaså om din potatis fått groddar, dessa innehåller glykoalkaloider.

På återseende nästa måndag hemma hos INNA
länge leve potatisen!

Källor:
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2010/potatis---analys-av-naringsamnen-rapport-19-2010.pdf
https://www.livsmedelsverket.se/
https://blogg.way-of-life.se/kost/potatis-den-basta-kolhydratskallan-du-kan-valja/