Bus, godis eller tomat?

30.10.2023

Hemma hos INNA händer det lite då och då att vi festar till det med färgsprakande lördagsgodis från Vikentomater. En tripp till deras butik kan varmt rekommenderas. Där ligger tomaterna snyggt uppradade och kan plockas precis som vilket annat lösgodis. Skillnaden mellan tomater och godis är dock enorm. Såväl näringsmässigt som till smaken. INNA föredrar helt klart tomaterna!  

Tanken var att göra små iögonfallande godispåsar med bland annat tomater till halloween. Vi var dock inte hemma för att öppna dörren så det får vänta till nästa år. Funderar fortfarande på om det blir en hiss eller diss... 

Tomat (Solanum lycopersicum)

Efter föregående blogginlägg om potatisen känns det helt naturligt att nu hoppa vidare till tomaten. Tomaten tillhör nämligen potatisväxtfamiljen. En stor familj med ca. 2000 arter uppdelade i 90 olika släkten för den som vill nörda ner sig lite extra i släktforskning.

Förutom att man äter med ögonen, är tomaten också rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter som lykopen

Närodlade ekologiska tomater med en naturlig mognadsprocess är såklart de allra bästa. Tomat innehåller C-vitamin, K-vitamin, kalium och folat. Krom som hjälper till att balansera blodsockernivåer och lykopen.

Desto rödare en tomat är ju mer lykopen innehåller den. Faktum är att tomaten är de livsmedel som sägs innehålla mest lykopen. Aprikoser, blodgrape, vattenmelon är exempel på andra källor som också innehåller lykopen. Tomater innehåller huvudsakligen vatten (93,5 procent).

Vad är Lykopen? 

Lykopen är en av de mest potenta antioxidanterna vi känner till. Den hjälper till att skydda kroppen från stress från fria radikaler och värnar om kroppens DNA och cellstrukturer.

Allt fler studier pekar också på att lykopen skulle kunna främjar benhälsan. Skydda mot cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Det finns dock fortfarande för få bevis. 

Vanligtvis uppmanas vi till att vara försiktiga med uppvärmning av frukt och grönt. Detta för att bevara dess näringsämne optimalt. Så är dock inte fallet med lykopenet. Vilket man kan tillgodogöra sig om än bättre vid upphettning. Tomatpuré innehåller 29 mg lykopen per 100 gram. I jämförelse med en rå tomat som innehåller 3 mg.

Grönsak eller frukt?

Tomaten anses vara världens mest odlade grönsak. Men botaniskt sett är tomaten med sina små kärnor och fruktkött att betrakta som en frukt. Ändå faller den mer naturligt in som en grönsak i vår vardag. (Precis som gurkan vilket också är en frukt). 

Den är dock lika god oavsett om den intages som grönsak, frukt eller lördagsgodis 😊 

Trevlig halloween önskas från hemma hos INNA

Källor:

https://www.allas.se/mat-och-dryck/ar-tomat-frukt-eller-gronsak/114600

J Transl Med. 2020;18(1):43. Published 2020 Jan 29. doi:10.1186/s12967-020-02238-7

  • Chen P, Zhang W, Wang X, et al. Lycopene and Risk of Prostate Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis. Medicine (Baltimore). 2015;94(33):e1260. doi:10.1097/MD.0000000000001260
  • Rowles JL, Ranard KM, Smith JW, An R, Erdman JW. Increased dietary and circulating lycopene are associated with reduced prostate cancer risk: a systematic review and meta-analysis. Prostate Cancer and Prostatic Diseases. 2017;20(4):361-377. doi:10.1038/pcan.2017.25
  • Leoncini E, Nedovic D, Panic N, Pastorino R, Edefonti V, Boccia S. Carotenoid Intake from Natural Sources and Head and Neck Cancer: A Systematic Review and Meta-analysis of Epidemiological Studies. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2015;24(7):1003-1011. doi:10.1158/1055-9965.EPI-15-0053
  • Ubago-Guisado E, Rodríguez-Barranco M, Ching-López A, et al. Evidence Update on the Relationship between Diet and the Most Common Cancers from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) Study: A Systematic Review. Nutrients. 2021;13(10):3582. Published 2021 Oct 13. doi:10.3390/nu13103582
  • Shimotsu ST, Jones-Webb RJ, Lytle LA, MacLehose RF, Nelson TF, Forster JL. The relationships among socioeconomic status, fruit and vegetable intake, and alcohol consumption. Am J Health Promot. 2012;27(1):21-28. doi:10.4278/ajhp.110311-QUAN-108
  • National Cancer Institute. Alcohol and Cancer Risk.
  • LI X, XU J. Dietary and circulating lycopene and stroke risk: a meta-analysis of prospective studies. Scientific Reports. 2014;4(1). doi:10.1038/srep05031
  • Tierney AC, Rumble CE, Billings LM, George ES. Effect of Dietary and Supplemental Lycopene on Cardiovascular Risk Factors: A Systematic Review and Meta-Analysis. Advances in Nutrition. Published online July 11, 2020. doi:10.1093/advances/nmaa069
  • Gajendragadkar PR, Hubsch A, Mäki-Petäjä KM, Serg M, Wilkinson IB, Cheriyan J. Effects of oral lycopene supplementation on vascular function in patients with cardiovascular disease and healthy volunteers: a randomised controlled trial. PLoS One. 2014;9(6):e99070. Published 2014 Jun 9. doi:10.1371/journal.pone.0099070