Bivax + Neem (nim) = naturlig hovpasta

21.08.2023

När man sitter på ett arbetsrum fullt med naturliga råvaror händer det att förfrågningar dimper in på lite diverse tillverkning. Normalt håller INNA sig till torkade örter, salvor och tvålar. Men när syster frågar om det går att tillverka sin egen hovpasta, då satte hjärnkontoret i gång.

En hovpasta används för att läka, laga och täppa till hovböldshål och sprickor i hästens hov. Pastan trycks in och tätar hålrummet efter noggrann desinficering och torkning av området. Pastan innehåller oftast ett vax, svamphämmande och bakteriedödande material. Det finns olika varianter att välja på ute i butikerna. En del är kemiskt framställda och några mer naturliga. Efter att ha läst på lite kring vad de olika varianterna innehåller, beslutade vi oss för att använda två ingredienser.

1. Bivax (oblekt)

Som framställs helt naturligt genom binas vaxkörtlar. Det oblekta bivaxet är gult och har kvar en aning av både doft och smak (till skillnad från blekt vitt bivax). Bivax har antibiotiska egenskaper och med det sagt verkar den antibakteriellt. Den är vattenavvisande och lägger sig naturligt som en skyddande hinna. I syftet att använda den som hovpasta borde den vara helt optimalt. Då vaxet står emot väder och vind samtidigt som den varken absorberas eller täpper till porer och torka ut. Dess hållbarhet är nästintill oändlig då den inte tar upp syre från luften, därav härsknar den heller inte. Inte undra på att Bamses farmor kokar "dunder honung".

Hemma hos INNA används bivax flitigt men främst till

  • Tillverkning av naturliga tvålar och salvor
  • Tillverkning av bivaxdukar
  • Som möbelpolish
  • Att smörja/vaxa tex. tröga blixtlås
  • Tillverkning av ljus och braständare

2. Neemolja

Oljan har en distinkt doft och är väldigt trögflytande. Först över 20 grader blir den flytande och på så sätt lättare att hantera. Oljan utvinns från fruktkärnorna på neemträdet (Azadirachta indica) som framför allt växer i Indien, Nepal, Pakistan, Bangladesh, och på Sri Lanka. Enligt ayurvedisk tradition används oljan mot olika typer av hudproblem. På grund av dess antiseptiska, antibakteriella och antisvampliknande egenskaper. Oljan innehåller en rad viktiga fettsyror och är rik på E-vitamn. Förr användes oljan bland annat för avlusning, behandling av mjäll, nagel- och fotsvamp, hemorrojder, anti-mygg och insektsmedel mm. Till hovpastan är vi främst ute efter de antiseptiska och svamphämmande egenskaperna.

Hemma hos INNA använder vi oljan till

  • Att spraya växter med för att motverka angrepp
  • Hårbottenbehandling vid eksem och klåda
  • På kliande insektsbett
  • Som bas i vår populära Neem-salva

Så hur gick det? Går det att göra sin egna hovpasta?

Ja det går fint och det var inte speciellt klurigt heller. Vi började med att smälta kakan med bivax över ett vattenbad. Eftersom att den kommer direkt från kupan silades vaxet genom ett stycke bomulls lakan. (som du sedan kan använda som en liten bivaxduk). Därefter blandades neemoljan i och pastan ställdes för att svalna. Så snart den var i temperatur av att formas som en massa rullades pastan till en boll och ut i stallet for vi. Nyfikna och förväntansfulla 😊

Efter att ha testat den köpta varianten på en av hästarna och den hemmagjorda varianten på den andra hästen konstaterade vi följande. Den köpta varianten var lättare att forma direkt från rumstemperatur. Kanske kunde vi haft i lite sheasmör för att balansera våran hovpasta. Alternativt så tar det inte mer än 20 minuter från tillverkning till användning om man vill ha sig en pinfärsk hovpasta, lätt att forma.

Den stora skillnaden var dock ingredienserna. Där den hemmagjorda hovpastan är 100% naturlig på endast två ingredienser. Medan den köpta innehöll en rad kemiska tillsatser. Gissningsvis för hållbarhet, formbarhet och pris. 

På återseende nästa måndag
// Hemma hos INNA

Källor:
https://www.jardineriaon.com/sv/arbol-de-neem.html
https://sv.wikipedia.org/wiki/Bivax
https://www.biodlarna.se