Är frukost dagens viktigaste måltid?

05.11.2023

Som liten fick man ofta höra att frukosten är dagens viktigaste måltid.
"Ät ordentligt till frukost så står du dig länge". 

Då tänker jag! Behöver vi stå oss länge eller behöver vi äta en varierad och balanserad kost mer regelbundet? 

Ja, kolhydrater, proteiner och fett är absolut viktiga på tallriken. Men vi får inte glömma vitaminer, mineraler och spårämnen. Det är främst genom den vardagliga kosten vi ska få i oss dessa. Det är alltså inte bara hungern vi ska släcka. Hela kroppen ska såklart bli belåten. 

Kolhydraterna är vår främsta energikälla och proteiner är kroppens byggmästare och transportör av järn och syre till blodet. Fett ger också bra med energi. Dessutom bidrar fett till att vi kan bilda könshormoner och tillgodogöra oss av de fettlösliga vitaminerna. 

Vitaminer hjälper kroppen att ta tillvara på näringsämnen från den mat vi äter. Stärker vårt mörkerseende och är nödvändigt för blodets funktion till koagulering. Förutom K-vitamin som framställs av bakterier i kroppen och D-vitamin som vi tar till oss via solens UV-strålar. Så kan kroppen inte själv tillverka vitaminer.

Fettlösliga vitaminer som A, D, E och K-vitamin behöver intas tillsammans med fett. Annars kan du inte tillgodogöra dig dessa. Fettlösliga vitaminer lagras i levern och kroppens fettreserver. Dessa vitaminer ska inte överdoseras. Dock är det svårt att överdosera vitaminer enbart via kosten. 

Kroppen har lättare för att ta upp de vattenlösliga vitaminerna. Så som C-vitamin, B-vitaminer, biotin, folat, niacin, pantotensyra, riboflavin och tiamin. Vattenlösliga vitaminer lagras inte i kroppen. Överskottet går ut igen med urinen. (Med undantag för B12)

Mineraler delas in i två grupper, mineraler och spårämnen. Det finns cirka 11 mineraler som är livsnödvändiga för oss människor. De viktigaste mineralerna för kroppen är jod, järn, magnesium, kalcium, fosfor, koppar, krom, zink och selen. Mineraler reglerar vattenmängden och pH-värdet i kroppen. Dom är också betydelsefulla för våra tänder, skelettet, blodet och musklernas reflexer. 


Att äta regelbundet

Med regelbundna måltider rekommenderar man frukost, lunch och middag. Utöver dessa tre måltider rekommenderas 1–3 mellanmål. Dygnet har 24 timmar och vi bör sova minst 8 timmar per dygn. Det ger ett utrymme för 3–4 timmar mellan måltiderna. 

En väl fungerande ämnesomsättning gynnas genom regelbundna måltider. Det som händer när vi äter oregelbundet är att kroppen går på sina reserver och ställer in sig på svält. Att äta mycket en måltid för att kunna hoppa över en annan är inte att rekommendera. Oftast blir du bara trött och tappar fokus och nästa måltid kompenseras dubbelt upp. Vilket skulle kunna leda till "matkoma". Där forskning har kunnat peka på att storleken på måltiden kan leda till postprandiell trötthet. 

Jas forskning med bananflugor föreslår att storleken på måltiden är en starkt bidragande faktor till postprandiell trötthet.   


Frukost hemma hos INNA

En typisk svensk frukost består av mackor med ost eller köttpålägg. Hemma hos INNA äter vi mycket sällan bröd till frukost. När vi väl äter bröd föredrar vi såklart råg- och surdegsbröd. som ger en långsam blodsockerstegring och god mättnadskänsla. Att fermenteringsprocessen i surdegen bryter ner sädesslagets fiberdelar och minskar upplåst mage är såklart också ett plus! Jag tänker dock inte ställa onyttiga och nyttiga saker mot varandra i veckans inlägg. I stället ger jag er nedan tre av INNAs näringsnyttiga frukostfavoriter. 

Mannagryns eller havregrynsgröt med mango, nypon, pumpafrö och kardemumma

Gröten kokar jag på havremjölk. Förutom havregryn eller mannagryn (beroende på vilken gröt jag vill göra) så tillsätter jag lite salt, honung, torkad mango och nyponpulver. Till sist toppad med pumpafrön och lite kardemumma.

Se tidigare inlägg om hur du gör eget nyponpulver

Surdegsknäcke med avokadosmör och mozzarella 

En mjuk avokado är perfekt att bre som smör på ett surdegsknäcke. Tomat, mozzarella salt och peppar. Kan med fördel kompletteras med ett kokt ägg. Gott och nyttigt!

Smoothies på grönkål och fiber HUSK

Grönkål ca. två medelstora blad
En bit finriven ingefära (beroende på den styrkan man vill ha då ingefära kan upplevas stark)
En apelsin (två om du vill ha den mindre krämig)
En banan
2,5 dl kefir
Två rågade teskedar fiber HUSK

Önskas en sötare variant går det bra att tillsätta honung i stället för ingefära

Källor:
https://www.regionvasterbotten.se/VLL/Filer/2019_Bildspel_m%C3%A5ltidsordning.pdf
https://www.livsmedelsverket.se/<br>
https://cdn.elifesciences.org/articles/19334/elife-19334-v1.pdf<br>
Människokroppen fysioligi och anatomi med. ill Toverud
Näringslära för högskolan Upplaga 7